INJUVE 2016

Aquest informe ha vuigut fer incís, sobretot, en la manera en la que ha afectat directament als joves la crisi que atravessa el nostre país. La situació social, econòmica, politica, cultural i institucional que s'ha regenerat arràn la recessió econòmica que sofreix Espanya han redissenyat els projectes vitals de les més joves, així com les ha posat enfront dels grans canvis als que han de fer front dins d'aquesta societat capitalitzada i globalitzada. Són aquestes situacions les que han repercutit en el dia a dia de les joves, sobretot en allò que té a veure amb la feina, la capacitat d'autonomia i el nivell formatiu de cada persona. 

Resultado de imagen de injuve 2016

Amb aquest informe s'intenta arribar a poder crear una imatge de les joves que van a dirigir el futur del país i en quines condicions ho podran fer. La metodologia per excel·lència per quantificar aquestes dades ha sigut l'enquesta, mitjançant la qual s'han pugut obtindre els resultats de diversos assumptes que provocaven controvèrsies, i que generaven dudes respecte al nostre futur, i respecte el nostre benestar social al cap i a la fi.

Aquest informe en especial, ha adquirit gran importància sobretot en el sentit que representa la figura de les joves com persones que mantenen una relació activa amb els àmbits públics, polítics i socials; i que aprecien la societat on viuen i de la qual formen part. En definitiva son ciutadanes que prenen consciència de les dificultats que atravessem com a societat, i l'urgència d'establir un canvi transformador. 

Alguns dels eixos al voltant dels quals gira aquest informe es resumeixen, generalment, en diversos subapartats que fan un recorregut per tots els aspectes que afecten directa i indirectament a la situació actual de les joves.

El context demogràfic. Ací s'estaan donant una sèrie de transformacions massives, ja siga per la reestructuració de les estructures familiars, per la gran diversitat cultural que tenim al nostre país, o per la pròpia diversitat juvenil que als últims anys s'ha anat generant. 

Algunes dades a destacar son la disminució considerable del número de joves al país, front a informes de l'any 1995; l'arribada de joves extrangeres i l'augment de la varietat de persones joves i amb això, el truncament de la barrera cultural que com tots els països, solem tindre amb les altres nacions; i també és important el fet de destacar com la crisi i l'empoderament de les persones de gènere femení han repercutit en la procreació, deixant quasi al capdavant a Espanya com a país on hi ha més famílies amb fills/filles úniques hi ha.

La situació social dels joves. Trajectòries educatives i situació laboral. Una vegada més la crisi socioeconòmica que atany Espanya ha redissenyat les percepcions que teniem sobre aquest tema. Experimentem un fort deteriorament de les condicions laborals de les joves en aquesta selva que és el mercat de treball. Açò ha provocat que moltes joves hagen tingut que recòrrer a la formació complementària en ares de no engrossar la població aturada del país.

Algunes de les dades més importants d'aquest apartat son les dones no estudiants, en representació de la figura expulsada del mercat de treball i confinada a l'atur; el fet de tindre cada vegada un nombre més alt de dones sutentadores de la llar, algunes amb plena independència; un fort desdens de les taxes d'atur, en gran part porovat per la impossibilitat de treballar = vocació per la formació, tant com per la paulatina recuperació del mercat ocupacional.

En una altra línia, es destaca la polarització existent entre les joves, unes amb un alt nivell de formació i altres amb gaire cap, i açò ve acompanyat amb que després d'un període recessiu, es pot corroborar el descens de l'abandonament escolar de manera temprana.

Condicions de vida i autonomia juvenil. Aquest factor és important, perquè a dia d'avui seguim siguent un dels països d'Europa amb més retràs en quant a l'emancipació de les nostres joves. 

Generalment, la majoria de joves segueixen depenent dels seus pares, i aquesta situació és normal si tenim en compte que moltes d'aquestes segueixen vivint amb els seus pares i mares. A causa de no poder emancipar-se completament i de manera efectiva, està augmentant la taxa de dependència paterna i materna de moltes joves.

El benestar subjectiu de les joves. En general, les joves espanyoles solen tindre unes taxes de satisfacció per davall de la mitjana europea, particularment les taxes relacionades amb el treball. I és que la forta crisi socioeconòmica no sols ha afectat a nivell laboral o econòmic, sinò que ha inferit en les pròpies percepcions aspiracionals de la societat, és a dir, que la crisi que atravessem podem dir que no sols ha sigut una crisi econòmica, sinò que també ha suposat un truncament de les nostres expectatives com a partícips del mercat social i laboral.

No obstant això, estudis demostren que les joves, a pesar de totes aquestes dificultats, saben mirar el futur des d'una perspectiva més optimista que antany.

Relacions socials, experiències i estils de vida. "Els joves construeixen la seua subjectivitat en relació amb els altres i a través d'una sèrie de pràctiques vinculades a diversos àmbits de la seua vida personal, com són l'oci, la comunicació, el propi cos o la sexualitat. Aquestes pràctiques socials i comunicatives mostren la capacitat d'agència dels joves per a enfrontar-se a una realitat estructural complicada" (INJUVE, 2016)

Les joves, amb estudis i treballs quasi no tenen temps per a l'oci, per a gaudir del seu temps lliure, etc. Aquestes, a més, suposen una capacitat de despesa, sobretot les que es realitzen fora del domicili o si simplement suposen un pagament d'algun servici. 

Amb açò se sap que la majoria d'activitats d'oci de la juventut es restringeixen a la llar, preciament per aquesta incapacitat de despesa o de desplaçament. Però açò no lleva la realitat de que representem una juventut consumista i capitalista, la qual valora més el nivell d'utilitat del que compren, despreocupats pels detallets més petits i allunyats de la significació simbòlica dels bens de consum.

Enllaç a l'Informe de Juventut en Espanya (2016) 


























Comentarios

Entradas populares