Dinámicas de Grupo




¿Que es un grupo? A continuació proposem dues definicions:




Senent (2009) quan defineix les condicions per a parlar de grup, inclou el concepte de persones que tenen relació “física o virtual”, amb una activitat i objectiu comú.
A mès, s’interrrelacionen entre elles de manera que l’actitud i conducta de cadascun dels membres repercuteix en els altres.


Característiques intrínseques dels grups:
-Tenen estructures de relacions per a la comunicació e interacció de les dinàmiques internes  del membres del grup. Que configuren normes y codifiquen codecs.
-Atresoren consciència de grup, per mitjà del objectius comuns.
-Contenen cert grau de cohesió. que els facilita i habilitat per operar de forma unitària.



Factors de cohesió. Extrínsecs al grup: 
Les estructures i ferramentes de control socials, com normes socials i lleis públiques. La valoració i reconeixement extern tenen una correlació significativa positiva amb el sentit de pertinença i el nivell de satisfacció percebut. Per tant, l´incomprensió i els atacs des de l'exterior danyen la unió del grup. La dependència jeràrquica i funcional del grup pot  afectar la cohesió del grup. La proximitat de les persones que formen el grup, en totes les seues dimensions com espacial, social i cultural.



Factors de cohesió. Intrínsecs al grup:
Factors socio-emotius de les persones que configuren el grup:
La gestió del problemes sorgits per els èxits i els fracassos compartits i collits, davant  l'interès i l'entusiasme suscitat al voltant de cert objectiu comú.
L'esperit d'equip, expressat pel sentiment del “nosaltres” i manifestat mitjançant
expressions simbòliques tangibles, com noms específics, cants, ritus, construcció de mites, cerimònies i altres sistemes figuratius.
Les afinitats i afiliacions interpersonals que reforcen o no, el sentiment de simpatia grupal. També afecta a la cohesió del grup la satisfacció de certs egos con el desig de prestigi, el reconeixement I l'acceptació ; la necessitat d'expressar els propis pensaments I sentiments, entre altres.


Factors socio-operatius:
La capacitat organitzativa del grup i la capacitat organitzativa del lideratge, amb la distribució i articulació de rols amb vistes a l'acció i tenint en compte disponibilitat, preferències, predisposicions i aptituds.
La consecució dels objectius comuns, es la suma de les realitzacions personals.


Dinàmica de grup
Es un conjunt de processos i fenòmens que es produeixen dins d’un grup i que condicionen i modulen la conducta dels seus membres.
Professionalment quan parlem de les dinàmiques de grup, son els mètodes i procediments que, aplicats al treball en grup, que serveixen per fer-lo més eficaç, estimular l’acció i funcionament del grup per assolir els seus objectius.

Tècnicas de la Dinàmica de grup que es poden treballar per fomentar la cohesió i la sinèrgia del grup:

Presentació
Coneixement confianza
Afirmació
Cooperació
Formació
Aprenentatge
Treball en grup
Avaluació

A continuacióndeixem l'enllaç a un blog on proposen dues dinàmiques molt interests per fomentar la cohesió del grup.


Comentarios

Entradas populares