L'animació sociocultural i la gent gran, una anàlisis dels recursos que se'ls ofereix al territori valencià.


La societat actual es caracteritza per, en altres qüestions, plantejar realitats o dualitats enfrontades. Entre aquestes, cal destacar l'envelliment creixent de la població front a l'edadisme o discriminació i prejudicis vinculats amb l'edat, especialment cap a les persones grans. 


En aquest sentit, l'Animació Sociocultural ha de promoure la participació activa i dinàmica d'aquestes persones, tractant de garantir la seua inclusió. Al mateix temps que fomenta la comprensió de l'entorn i el desenvolupament personal i auto-realització de les persones grans. Trencar l'aïllament en el qual poden trobar-se moltes d'aquestes persones, facilitant el seu accés a les activitats culturals del seu entorn, millorant, igualment, la seua qualitat de vida. 

Uns dels reptes és tractar de donar veu i visibilitat a aquestes persones, revaloritzant les seues opinions i la seua tasca, tan productiva com reproductiva, a la comunitat. 
Des d'Europa, es promou l'educació i formació al llarg de tota la vida. Mitjançant propostes institucionalitzades, com ara les Universitats Populars/per a persones Grans o els centres de Formació de Persones Adultes, entre d'altres. 

Els recurs vinculats amb aquestes persones són variats, com a punt de trobada, tradicionalment, la llar dels i les jubilades. Les pròpies llars amb acompanyament professionalitzat, és un recurs cada volta més habitual. Trobem, igualment, els centres de dia, o residències, amb les particularitats de cada espai institucionalitzat. Especialment, els darrers recursos, centres de dia i residències, tracten de promoure i millorar i l'autonomia de les persones, fomentant un oci saludable i estimulant. Al temps que suposen un suport per a les famílies i les persones cuidadores al seu càrrec. 


A continuació deixem els enllaços del portal per a les Persones Majors en la web de la Generalitat Valenciana. On trobem informació al voltant de: 



Entre les institucions existents a l'àmbit de la gent gran contem amb una amplia oferta de recursos que a continuació detallem.

CMAPM (CENTRES MUNICIPALS D’ACTIVITATS DE PERSONES MAJORS)
Es un recurs de l'Ajuntament de València amb els objectius de facilitar l'accés als béns culturals i a les activitats d'oci i temps lliure, procurar la integració de les persones grans mitjançant la participació en les activitats socioculturals prop a la seua àrea de residencia.

Àrees proposades per a treballar als tallers dels CMAPM; i alguns exemples dels tallers que ofereixen:

  • ÀREA FORMATIVA- CULTURAL: 
    • Lectura de novel·la, poesía, periòdic
    • Visites a museus i exposicions
    • Vídeo-fòrum
    • Taller d’escriptura

  • ÀREA DE DINÀMICA OCUPACIONAL
    • Tallers de pintura amb diferents tècniques
    • Cistelleria
    • Molla de pa
    • Animació estimulativa Montessori

  • ÀREA DE DESENVOLUPAMENT PSICOFÍSIC
    • Gimnàstica de manteniment i equilibri.
    • Expressió corporal
    • Psicomotricitat
    • Jocs populars

  • ÀREA D’ACTIVITATS SOCIALS I PARTICIPACIÓ CIUTADANA
    • Festes de convivència, menjars d’amistat, activitats lúdiques
    • Viatges i excursions
    • Participació ciutadana
    • Accions de voluntariat social en col·laboració amb altres col·lectius i institucions

Enllaç al portal del Ajuntament de València:


LLARS ASSISTIDES
Son Llars funcionals en les quals conviuen en una vivenda normalitzada algunes persones majors autosuficients en règim parcialment autogestionat. Aquest recurs esta enfocat per a persones majors necessitades de protecció, que no necessiten assistència institucional i que puguin viure en règim parcialment autogestionat
Enllaç al portal de la Generalitat Valenciana:


CLUBS DE JUBILATS 
Centres destinats a l’organització d’activitats per a l’ocupació del temps lliure, foment de la convivència i del suport comunitari.
Enllaç al portal de la Generalitat Valenciana:



NAU GRAN
Aquest programa de la Universitat de València vol obrir les seues portes a les persones majors de 55 anys amb ganes d’aprendre i de seguir creixent. El programa de La Nau Gran permet a la gent gran accedir com alumnes a la Universitat de València, encara que sense l’expedició d’un títol oficial i compartir les aules i les matèries amb la resta d’estudiants que cursen les titulacions reglades.
Enllaç al portal de la Nau Gran:

Enllaç a L'associació d’Amics de La Nau Gran: http://www.amigosnaugran.org/quienes-somos/



UNIVERSITAT POPULAR
Es un entorn acadèmic que pretén facilitar l’adquisició de les eines bàsiques de lectoescriptura i càlcul, imprescindibles per a la comprensió i per a valdre’s en la societat en la qual habitem i factor elemental d’integració social, al potenciar el desenvolupament personal i col·lectiu de les persones.                                                                                Enllaç al portal de la Universitat Popular:  https://universitatpopular.com/va/

RESIDÈNCIES
Les residències de persones majors dependents, son aquells centres en els quals s'ofereixi allotjament estable juntament amb atenció social, suport en la realització de les activitats de la vida diària, atenció sanitària, rehabilitació de les capacitats i atenció geriàtrica integral, en funció del nivell de dependència dels seus usuaris.
Enllaç al portal de la Generalitat Valenciana:


CENTRES DE DIA (CD)
Centre d’atenció diürna, els avantatges d'accedir per a les persones grans comencen al trobar se amb un entorn segur on poden passar els dies, amb persones en las que comparteixen cicle vital e inquietuds personals, creant  vincles i relacions socials d’amistat. Això té molta importància en la prevenció del deteriorament cognitiu, en el seu estat anímic i en la seva qualitat de vida. Als centres de dia es treballa la motricitat, la capacitat cognitiva i la psicoestimulació, a través de diverses activitats: tallers de memòria, higiene personal,de teràpia ocupacional...

Els tallers busquent l’objectiu de fomentar i mantenir cert nivell d’independència i autonomia personal davant les tasques bàsiques diàries, per a que  persones grans retornen al seu domicili i, d’aquesta manera, continuen integrades i vinculades al seu entorn familiar i social. Als centres de dia la persona està envoltada d'un equip multidisciplinari de professionals que van duent a terme un seguiment de la seva evolució. El temps que les persones estan amb els professionals dels centres es un respir familiar per a les persones que desenvolupen la tasca de cuidador o cuidadora.

CD Para personas Dependientes: Als centres de dia atenen a persones que necessiten d’ajuda per a la realització de les activitats bàsiques i/o activitats instrumentals de la vida diària. 
Enllaç al portal de la Generalitat Valenciana:

CD Para personas No Dependientes: Als centres de dia atenen a persones autònomes que es troben en un dels següents casos. 

  • Emergència social
  • Exclusió social
  • Urgència sociosanitària
  • Reagrupació familiar

Enllaç al portal de la Generalitat Valenciana:



EL Plan d’Atenció Individualitzada (P.A.I):
Un instrument de seguiment utilitzat a les residències i centres de dia. Consisteix en un protocol de pautes a chequear per les persones profesional que desenvolupen les tasques d’acompanyament i cura de la gent gran.

Enllaç al model de la Residencia Sierra de Cuera: 


Comentarios

Entradas populares